Добре дошли в официалният сайт на община Бобошево
Община Бобошево

Градът

Градът
Град Бобошево е разположен в Бобошевското поле, в географската област Долно поле на двата бряга на река Струма, близо до вливането в нея на рекаДжерман, в подножието на планината Влахина. Надморската височина на града е 380 метра. Отдалечен е на 63 километра от София, на 30 километра отКюстендил, на 14 километра от Дупница и на 17 километра от Благоевград.

Бобошево се намира в Преходно–континенталната подобласт на Европейско–континенталната климатична област. Зимата тук е мека, поради проявата на средиземноморско влияние от юг по долината на Струма. Снежната покривка в района е неустойчива – средната ѝ продължителност е 10 дни, а дебелината ѝ рядко надминава 20 сантиметра. Под влиянието на планините, обаче понякога късните пролетни мразове са доста интензивни, а есенните мразове започват сравнително рано - около средата на октомври.

Средната годишна температура е 12,4 С; за зимния сезон тя е 3,4 С, а през пролетта е 16,5 С. През лятото температурите са малко по-високи (21,6 С). Средиземноморското влияние се отразява върху колебанията на средните дневни температурни амплитуди - 9,6 С или средно годишно 11,8 С.

Валежната годишна сума е около 560 милиметра. Средната годишна скорост на вятъра е сравнително ниска - 1,2 м/сек, като се движи в границите – 1,0 – 1,4 м/сек. Облачността в района има максимум през зимните месеци и минимум през лятото, като средно годишната стойност е 5,1 бала.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.